dinsdag 28 februari 2012

Sofie Van Moll brengt 'Een Laatste Groet' aan Erik Van Looy


Sofie Van Moll brengt 'Een Laatste Groet' aan Erik Van Looy

Erik Van Looy zal de lancering van zijn Amerikaanse remake van 'Loft' niet meer meemaken. Hij stierf onverwacht en wordt maandag publiekelijk begraven in de vijfde aflevering van 'Een Laatste Groet' door Sofie Van Moll.

Net als Walter Grootaers, Stijn Meuris, Tom Waes en Evy Gruyaert mag Erik Van Looy zijn eigen begrafenis bijwonen. 'Ik ben bijna echt gestorven, van het lachen dan', zei hij achteraf.

Erik Van Looy debuteerde als regisseur in 1993 met de film Ad Fundum. Zijn grote doorbraak kwam er in 2003 met De Zaak Alzheimer. In 2008 regisseerde hij 'Loft', de meest succesrijke Belgische film ooit.

Van Looy was daarnaast ook bekend als presentator van het populaire tv-programma 'De Slimste Mens Ter Wereld'. Erik Van Looy zou binnenkort vijftig geworden zijn.

Bart Peeters gaat voor in de begrafenis, en het afscheid wordt geestig ingevuld door de beste vrienden van Erik: Lieven Scheire, Sofie Van Moll en Bart Cannaerts. Eén van de hoogtepunten op de begrafenis is de grafrede door Koen De Bouw, die Erik er absoluut bij wou hebben.

De betreurde aflijvige
Erik maant zijn vrienden en Sofie Van Moll via zijn videotestament meteen aan tot zuinigheid op zijn begrafenis. Hij wil achteraf geen factuur krijgen, en in ruil daarvoor biedt hij een arsenaal foute jeugdfoto’s aan die zijn doodsprentje kunnen sieren.

In Een halve vriend wil Erik van zijn vrienden weten of hij hen niet te vaak in de kou liet staan. 'Ik zat vaak in ’t buitenland en ik zat vaak in de cinema. Als ik dan een keer met mijn vrienden op café ging, bestelden zij hun 15de pint, terwijl ik aan mijn 2de cola begon. Ben ik maar een halve vriend geweest, of valt het al bij al nog mee?'

Erik Van Looy sommeert vervolgens Koen De Bouw om het woord te nemen op zijn begrafenis. De Bouw neemt in Er is één iemand hilarisch afscheid van zijn lievelingsregisseur, en hij wil Erik zelfs vergeven dat niet hij maar Matthias Schoenaerts in de Amerikaanse remake van 'Loft' mocht acteren.

In De laatste groet, de finale van 'Een Laatste Groet', out Erik zich als discokikker. Zijn beste vrienden begeleiden met Sofie Van Moll hem met hun hoogste kopstem naar zijn ondergrondse bestaan. Op de tonen van The Bee Gees zingen ze voor hem het beste slotlied tot nu toe. Voor Erik wordt het allemaal te veel. Hij verrijst en begint te spreken: 'Jongens, ik ga écht dood'.

De rouwende beste vrienden
Na Jelle De Beule mag nu ook collega- neveneffect Lieven Scheire voor het eerst zijn rouwkostuum uit de kast halen, net als Sofie Van Moll. Scheire schittert in zijn eerste Een Laatste Groet. Hij vertelt hoe Erik Van Looy per toeval het koninginnenhapje uitvond, en weet dat Erik in zijn laatste dagen een spelprogramma ontwikkelde, samen met actrice Sigourney Weaver.

De zwangere Sofie Van Moll bekent dat Erik haar ooit een rol in een speelfilm aanbood. 'Ik moest de vrouw spelen van een trainer die voetbalclub Antwerp naar eerste klasse zou brengen. Sorry, maar science fiction is echt niet mijn ding.'

Bart Cannaerts maakt tussen de eerste voorstellingen van zijn nieuwe tournee door al voor de derde keer tijd om afscheid te nemen van één van zijn beste vrienden. Hij vindt troost in de uitvoering van Van Looy’s laatste onafgewerkte scenario, en belicht ook enkele minder bekende kantjes van de betreurde aflijvige.

De regisseur van Eriks leven mag dan wel te vroeg 'cut' geroepen hebben, zijn beste vrienden zorgen nu al voor een onvergetelijke trailer van de film van zijn leven. Kortom, een zeer geslaagde uitzending van 'Een Laatste Groet' met Sofie Van Moll.

dinsdag 21 februari 2012

Sofie Van Moll proeft van Dashain in Nepal in 'Weg van de Wereld'


Sofie Van Moll proeft van Dashain in Nepal in 'Weg van de Wereld'

Op maandag 20 februari neemt Sofie Van Moll de kijkers van één voor de laatste keer mee naar een bijzonder feest op aarde.

In Nepal neemt een invloedrijke familie Sofie Van Moll onder haar vleugels voor een introductie tot Dashain, een feest van meerdere dagen ter ere van de godin Durga.

Dashain is het grootste en belangrijkste feest in Nepal. Het feest is opgedragen aan Durga, de moedergodin die het kwade overwon.

Het is een feest van grote tegenstellingen waarin massale slachtingen, traditionele rituelen en warme familiemomenten elkaar afwisselen. Sofie Van Moll rijdt van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, naar Bhaktapur, waar ze vijf dagen lang Dashain viert met een van de meest invloedrijke families van Bhaktapur.

Architect Rabindra laat Sofie Van Moll letterlijk en figuurlijk alles proeven van het bijzondere feest. Ze gaat mee op zoek naar de perfecte geit, maakt tientallen slachtingen mee, en eert de godin Durga in een van de vele tempels.

Hoewel de straten van Bhaktapur tijdens Dashain rood zien van het bloed, is Dashain is ook een speels en mooi feest waarin vliegeren en schommelen de deelnemers even verlossen van al hun zorgen, zoals Sofie Van Moll laat zien.

Helaas was dit alweer de allerlaatste uitzending van 'Weg van de Wereld' met Sofie Van Moll.

dinsdag 14 februari 2012

Sofie Van Moll viert Pasen in Lapland voor Weg van de Wereld


Sofie Van Moll viert Pasen in Lapland voor Weg van de Wereld.

De periode van Pasen is een feestelijke tijd in Noors Lapland. Op maandag 13 februari trekt Sofie Van Moll in 'Weg van de Wereld' naar het Hoge Noorden om er het Samische paasfeest mee te maken. Ze leert er ijsvissen en neemt er deel aan het WK rendierracen. De paastijd is traditioneel een feestelijke tijd voor de Samen, een van oorsprong nomadisch volk dat in het Noord-Europese Lapland woont.

In de volksmond worden de Samen ook wel eens Lappen genoemd, een term die ze zelf als een belediging ervaren. De periode rond Pasen en het begin van de lente waren eeuwenlang hét piekmoment voor Samische huwelijken en doopfeesten.

De oorspronkelijke paasmarkt is de laatste decennia uitgegroeid tot een uitgebreide festivalweek met tal van sportieve en culturele evenementen. Enkele dagen voor Pasen trekt Sofie Van Moll naar Finnmark, het koudste gebied van Noorwegen en het centrale leefgebied van de Samen.

Vorige week ging Sofie Van Moll nog naakt in een warme Russische sauna, deze week is ze te vinden in het desolate witte landschap boven de poolcirkel, er wonen zelfs meer rendieren dan mensen.

Jonna, een telg uit een grote familie rendierhouders, neemt Sofie Van Moll mee op sleeptouw. Hij leert haar niet alleen ijsvissen, maar bereidt haar ook voor op het hoogtepunt van het paasfestival: het WK rendierracen.

'Weg van de Wereld' met Sofie Van Moll, ieder maandag om 21.25 uur op Eén.

Sofie Van Moll is zwanger van haar eerste kindje. Maar seks is voor haar zeker geen prioriteit, vertelt ze in Humo voor de 7 hoofdzonden van Sofie Van Moll. "Als ik een lijstje zou maken, zou seks niet bovenaan staan. Voor mij zijn vriendschap, genegenheid, vertrouwen en vooral rust belangrijker in een relatie dan seks."

"Spanning en kicks zijn niet echt aan mij besteed. Ik vind zeker niet dat seks beperkt moet blijven tot het echtelijke bed, en soms mag het ook wat wilder. Maar ik heb geen behoefte aan al te ingewikkelde standjes, hulpstukken of rollenspelen. En perversiteiten zoals sm zijn helemaal niet aan mij besteed", steekt Sofie Van Moll van wal in Humo voor de zeven hoofdzonden.

"Maar preuts ben ik niet: ik heb het ook al eens in een auto gedaan, maar dat was toch vooral een heel ingewikkeld gedoe, met dat stuur dat constant in de weg zat. Voor mij is seks geen ernstige aangelegenheid, maar iets waar je samen lol aan moet beleven: er mag gelachen worden in bed", aldus Sofie Van Moll.

dinsdag 7 februari 2012

Sofie van Moll gaat uit de kleren en viert Kupala in Rusland in 'Weg van de Wereld'


Sofie van Moll gaat uit de kleren en viert Kupala in Rusland in 'Weg van de Wereld'

Op maandag 6 februari trekt Sofie van Moll voor 'Weg van de Wereld' naar het afgelegen Mayolaroslavets in Rusland. Ze wordt er ingewijd in de riten van Kupala, een eeuwenoude heidense feestdag waarop de Russen midzomernacht vieren. Op veel plaatsen in de wereld wordt midzomernacht gevierd, de langste dag en de kortste nacht van het jaar.

In Rusland vieren grote groepen mensen het feest met Kupala, een mythische feestdag vol rituelen, legendes en bijgeloof. Het is een eeuwenoude traditie, een heidense feestdag opgedragen aan de vier natuurelementen: water, vuur, lucht en aarde. Sofie van Moll viert mee.

Met Hannah, een dertigjarige fotografe, trekt Sofie van Moll van de drukke metropool Moskou naar het afgelegen Mayolaroslavets, waar men alles in gereedheid brengt voor Kupala.

Sofie van Moll wordt er ondergedompeld in een wereld vol bloemenkransen, regendansen en metershoge vuren. Hannah wijdt Sofie ook in in een aantal vruchtbaarheidsrituelen. Het vinden van een gelijkgestemde ziel is immers een belangrijk aspect van Kupala...


In ‘Weg van de wereld’ geeft de multigetalenteerde Sofie van Moll haar eigen, unieke kijk op enkele bijzondere feesten die onze wereld rijk is. Voor de achtste aflevering die gisteren werd uitgezonden op één trok ze naar Rusland om deel te nemen aan het plaatselijke feest rond de midzomernacht: Kupala. Een heidens feest met allerlei rituelen waardoor men één wordt met de natuur.

Om zichzelf te zuiveren van aardse kwaaltjes trekken ze naar een badhuis waar ze zichzelf slaan met berkenbladeren. En uiteraard trek je niet naar een badhuis met je kleren aan. Volledig bloot laat Sofie van Moll de zuivering volledig tot zijn recht komen.

En zo mochten we een volledig naakte Sofie van Moll aanschouwen tijdens dit zuivering ritueel. Functioneel naakt, aldus Sofie van Moll.


Sofie van Moll uit de kleren

Niet alleen Tom Waes gaat ver voor een tv-programma, ook Sofie van Moll heeft wat over voor haar 'Weg van de wereld'. In de uitzending van maandag was ze namelijk helemaal naakt te zien.

Voor de achtste aflevering van het Eén-programma 'Weg van de wereld' trok Sofie van Moll naar Rusland. Ze neemt er deel aan de Kupala, een eeuwenoude viering om tijdens de midzomernacht (de nacht van 23 op 24 juni van vorig jaar, red.) één te worden met de natuur.

Tijdens de Kupala worden de vier elementen - water, lucht, vuur en aarde - aanbeden. De Russen 'zuiveren' zichzelf dan door naakt naar een badhuis te trekken en zichzelf te slaan met berkenbladeren. Sofie van Moll liet zich ook deze keer weer onderdompelen in de traditie en schuwde er niet voor terug om voor de camera's haar kleren uit te trekken.


'Weg van de Wereld', dat op dit moment loopt bij Eén, is het laatste programma waarbij Sofie van Moll als presentatrice te zien zal zijn, zo werd deze week bekend. Het Eén-gezicht heeft deze beslissing genomen omdat ze zwanger is van haar eerste kindje en ze zichzelf voor de toekomst andere prioriteiten heeft opgelegd. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Sofie van Moll verdwijnt van het scherm, maar blijft wel nog voor Eén werken. Ze heeft een nieuwe job gekregen als redactrice bij het programma dat vanaf september 'Man Bijt Hond' gaat opvolgen. Voortaan zal ze van maandag tot vrijdag werken, tijdens de kantooruren.

Naast tv-werk stopt Sofie van Moll ook als zangeres bij haar band The Expendables. Daar wordt ze vervangen door Isabelle A.

'Weg van de Wereld' met Sofie van Moll,  iedere maandag om 21.25 uur op Eén.