zaterdag 2 oktober 2010

Sofie Van Moll tuft door 'Vlaanderen Vakantieland' voor lekkers


Sofie Van Moll tuft door 'Vlaanderen Vakantieland' voor lekkers.

Op zaterdag 2 oktober verkent Sofie Van Moll voor 'Vlaanderen Vakantieland' de lekkerste plekjes van Vlaanderen. Ze tuft door Vlaanderen met een calessino en proeft pompoenpap in Kasterlee, trappist en kaas in Hamont-Achtel, paling in Sint-Laureins, hennepot en bier in Poperinge en kaas en bier in Affligem.

Op zaterdag 2 oktober is het voor het eerst Sofie Van Moll die de kijkers op sleeptouw neemt in 'Vlaanderen Vakantieland'. Als gastreporter maakt zij een verrassende en vooral smakelijke ontdekkingsreis langs vijf Vlaamse gemeenten die in september werden uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. Dat is een titel voor gemeenten die erin slagen hun culinaire troeven op een originele manier in de kijker te zetten. Sofie Van Moll ging kijken hoe ze hun naam van ambassadeur waarmaken en onderwierp de culinaire hoogstandjes van de streek aan een proefondervindelijk onderzoek.

Haar calessino, een driewielig voertuig dat veel weg heeft van een tuktuk, voert Sofie Van Moll achtereenvolgens naar Kasterlee, Hamont-Achel, Sint-Laureins, Poperinge en Affligem. Op haar culinaire tocht door Vlaanderen gaat Sofie op zoek naar mensen die met veel liefde en passie al dat lekkers op tafel zetten. Ze kijkt, ruikt en proeft van pompoenbereidingen, bieren, kaas, paling en al het andere lekkers dat de vijf gemeenten haar te bieden hebben.

De vijf ambassadeurs

Pompoenpap in Kasterlee (Antwerpen)
Wie weet hoe gek de inwoners van Kasterlee op hun pompoenen zijn, zal niet verbaasd zijn om te horen dat het pompoendorp verkozen werd tot ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land. De inwoners van Kasterlee leven voor hun pompoenen.

Sofie Van Moll ontmoet er de kwekers van de grootste pompoenen van Vlaanderen en ontdekt dat er tijdens de pompoenmaand in oktober allerlei knotsgekke pompoenactiviteiten te beleven zijn. Of wat dacht je van pompoenregatta of de wedstrijd pompoenpitspuwen? Maar waar komt die pompoentraditie nu eigenlijk vandaan? Sofie trekt naar de chef van restaurant De Potiron om er samen met hem de enige echte pompoenpap van Kasterlee.

Genieten tussen teuten en trappisten in Hamont-Achtel (Limburg)

In het noorden van de Limburgse Kempen ligt het charmante stadje Hamont-Achel. Het is
de thuis van twee authentieke culinaire producten. In de Achelse Kluis wordt de Achel
Trappist gebrouwen, een van de zeven trappisten die er wereldwijd bestaan, en ook de
Blauwe Grevenbroecker, een blauwe schimmelkaas, is een streekproduct met naam en
faam. Vroeg in de ochtend trekt Sofie Van Moll met haar calessino naar de ambachtelijke
kaasmakerij Catharinadal. De Blauwe Grevenbroecker – ook bekend als Achelse Blauwe –
won in 2009 de hoofdprijs in de categorie originele kazen op het WK in Lyon. Sofie vraagt
de kaasmakers wat de Achelse Blauwe zo uniek maakt. Ze heeft ook een gezellige
ontmoeting met de pater-brouwer, en wil van hem ook weten waarom de Achel Trappist
niet meteen bovenaan het lijstje van meest verkochte trappistbieren staat. Ten slotte laat
Sofie zich inspireren door een lokale topchef.

Paling vangen in Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen)

Sint-Laureins is de plek bij uitstek om te genieten van een lekkere portie paling, en Sofie Van Moll
geniet met volle teugen. Het krekengebied is een van de mooiste wandelregio’s van
Vlaanderen, maar de kleine plattelandsgemeente in het Meetjesland staat vooral bekend
om zijn palingtraditie. Ook al zijn er nog altijd veel palinghuizen, toch wil de gemeente Sint-
Laureins de traditie nieuw leven in blazen door de maand oktober uit te roepen tot ‘Sentse
palingmaand’. Een tijdje geleden is opnieuw paling uitgezet in de kreken, en die probeert
Sofie Van Moll te vangen met een lokale visser voor wie de paling geen geheim meer heeft.
Iedereen kent natuurlijk gebakken paling en de paling in het groen, maar er zijn nog
andere mogelijkheden om paling op een lekkere manier te bereiden. Zo werd paling
volgens een traditioneel recept ook gerookt. Tijdens een picknick proeft Sofie Van Moll hoe dat
smaakt. Toch is hét streekgerecht zonder twijfel de Sentse paling. Die wordt bereid met
speciaal palingbier, en dat allemaal voor een gladde prijs.

Hop ... op naar Poperinge (West-Vlaanderen)

We staan wijd en zijd bekend om ons lekkere bier, en laat hop nu net een van de ingrediënten zijn van al die beroemde streekbieren. Sofie Van Moll ontdekt dat Poperinge zijn titel ‘hoofdstad van het goede leven’ niet gestolen heeft. September is de periode van de hoppluk, maar heel het jaar door kunnen bezoekers genieten van een streekgerecht en een lekker bier van de streek tijdens de volkssportroute. In het hopmuseum ontmoet Sofie Van Moll de bezielers achter het Poperingse biergenootschap, en samen proeven ze van de culinaire lekkernij van de streek: de hennepot, een typisch kermisgerecht met kip, konijn en kalf als belangrijkste ingrediënten.

... en Affligem (Vlaams-Brabant)

Poperinge is nog altijd de hoppestad bij uitstek in Vlaanderen, maar ook Affligem moet
niet onderdoen. Vroeger was de regio rond Aalst rijk aan hop en de gemeente Affligem
blaast die traditie nu nieuw leven in. Sofie plukt er hop met de mannen van de groendienst.
Vroeger hebben ze als kind gezwoegd op de hopvelden in de regio, nu proberen ze samen
de hoptraditie in en rond Affligem nieuw leven in te blazen. Via groepsarrangementen
bijvoorbeeld, want uniek in Vlaanderen is dat groepen vanaf tien personen zich gratis
kunnen laten begeleiden door een enthousiaste gids. Bezoekers kunnen er wandelen langs
de hopvelden, een bezoek brengen aan de abdij of genieten van een degustatie van bier en
kaas.

'Vlaanderen Vakantieland', zaterdag 2 oktober 2010 om 18.10 uur op Eén met ons aller Sofie Van Moll.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen