dinsdag 28 februari 2012

Sofie Van Moll brengt 'Een Laatste Groet' aan Erik Van Looy


Sofie Van Moll brengt 'Een Laatste Groet' aan Erik Van Looy

Erik Van Looy zal de lancering van zijn Amerikaanse remake van 'Loft' niet meer meemaken. Hij stierf onverwacht en wordt maandag publiekelijk begraven in de vijfde aflevering van 'Een Laatste Groet' door Sofie Van Moll.

Net als Walter Grootaers, Stijn Meuris, Tom Waes en Evy Gruyaert mag Erik Van Looy zijn eigen begrafenis bijwonen. 'Ik ben bijna echt gestorven, van het lachen dan', zei hij achteraf.

Erik Van Looy debuteerde als regisseur in 1993 met de film Ad Fundum. Zijn grote doorbraak kwam er in 2003 met De Zaak Alzheimer. In 2008 regisseerde hij 'Loft', de meest succesrijke Belgische film ooit.

Van Looy was daarnaast ook bekend als presentator van het populaire tv-programma 'De Slimste Mens Ter Wereld'. Erik Van Looy zou binnenkort vijftig geworden zijn.

Bart Peeters gaat voor in de begrafenis, en het afscheid wordt geestig ingevuld door de beste vrienden van Erik: Lieven Scheire, Sofie Van Moll en Bart Cannaerts. Eén van de hoogtepunten op de begrafenis is de grafrede door Koen De Bouw, die Erik er absoluut bij wou hebben.

De betreurde aflijvige
Erik maant zijn vrienden en Sofie Van Moll via zijn videotestament meteen aan tot zuinigheid op zijn begrafenis. Hij wil achteraf geen factuur krijgen, en in ruil daarvoor biedt hij een arsenaal foute jeugdfoto’s aan die zijn doodsprentje kunnen sieren.

In Een halve vriend wil Erik van zijn vrienden weten of hij hen niet te vaak in de kou liet staan. 'Ik zat vaak in ’t buitenland en ik zat vaak in de cinema. Als ik dan een keer met mijn vrienden op café ging, bestelden zij hun 15de pint, terwijl ik aan mijn 2de cola begon. Ben ik maar een halve vriend geweest, of valt het al bij al nog mee?'

Erik Van Looy sommeert vervolgens Koen De Bouw om het woord te nemen op zijn begrafenis. De Bouw neemt in Er is één iemand hilarisch afscheid van zijn lievelingsregisseur, en hij wil Erik zelfs vergeven dat niet hij maar Matthias Schoenaerts in de Amerikaanse remake van 'Loft' mocht acteren.

In De laatste groet, de finale van 'Een Laatste Groet', out Erik zich als discokikker. Zijn beste vrienden begeleiden met Sofie Van Moll hem met hun hoogste kopstem naar zijn ondergrondse bestaan. Op de tonen van The Bee Gees zingen ze voor hem het beste slotlied tot nu toe. Voor Erik wordt het allemaal te veel. Hij verrijst en begint te spreken: 'Jongens, ik ga écht dood'.

De rouwende beste vrienden
Na Jelle De Beule mag nu ook collega- neveneffect Lieven Scheire voor het eerst zijn rouwkostuum uit de kast halen, net als Sofie Van Moll. Scheire schittert in zijn eerste Een Laatste Groet. Hij vertelt hoe Erik Van Looy per toeval het koninginnenhapje uitvond, en weet dat Erik in zijn laatste dagen een spelprogramma ontwikkelde, samen met actrice Sigourney Weaver.

De zwangere Sofie Van Moll bekent dat Erik haar ooit een rol in een speelfilm aanbood. 'Ik moest de vrouw spelen van een trainer die voetbalclub Antwerp naar eerste klasse zou brengen. Sorry, maar science fiction is echt niet mijn ding.'

Bart Cannaerts maakt tussen de eerste voorstellingen van zijn nieuwe tournee door al voor de derde keer tijd om afscheid te nemen van één van zijn beste vrienden. Hij vindt troost in de uitvoering van Van Looy’s laatste onafgewerkte scenario, en belicht ook enkele minder bekende kantjes van de betreurde aflijvige.

De regisseur van Eriks leven mag dan wel te vroeg 'cut' geroepen hebben, zijn beste vrienden zorgen nu al voor een onvergetelijke trailer van de film van zijn leven. Kortom, een zeer geslaagde uitzending van 'Een Laatste Groet' met Sofie Van Moll.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten