dinsdag 7 februari 2012

Sofie van Moll gaat uit de kleren en viert Kupala in Rusland in 'Weg van de Wereld'


Sofie van Moll gaat uit de kleren en viert Kupala in Rusland in 'Weg van de Wereld'

Op maandag 6 februari trekt Sofie van Moll voor 'Weg van de Wereld' naar het afgelegen Mayolaroslavets in Rusland. Ze wordt er ingewijd in de riten van Kupala, een eeuwenoude heidense feestdag waarop de Russen midzomernacht vieren. Op veel plaatsen in de wereld wordt midzomernacht gevierd, de langste dag en de kortste nacht van het jaar.

In Rusland vieren grote groepen mensen het feest met Kupala, een mythische feestdag vol rituelen, legendes en bijgeloof. Het is een eeuwenoude traditie, een heidense feestdag opgedragen aan de vier natuurelementen: water, vuur, lucht en aarde. Sofie van Moll viert mee.

Met Hannah, een dertigjarige fotografe, trekt Sofie van Moll van de drukke metropool Moskou naar het afgelegen Mayolaroslavets, waar men alles in gereedheid brengt voor Kupala.

Sofie van Moll wordt er ondergedompeld in een wereld vol bloemenkransen, regendansen en metershoge vuren. Hannah wijdt Sofie ook in in een aantal vruchtbaarheidsrituelen. Het vinden van een gelijkgestemde ziel is immers een belangrijk aspect van Kupala...


In ‘Weg van de wereld’ geeft de multigetalenteerde Sofie van Moll haar eigen, unieke kijk op enkele bijzondere feesten die onze wereld rijk is. Voor de achtste aflevering die gisteren werd uitgezonden op één trok ze naar Rusland om deel te nemen aan het plaatselijke feest rond de midzomernacht: Kupala. Een heidens feest met allerlei rituelen waardoor men één wordt met de natuur.

Om zichzelf te zuiveren van aardse kwaaltjes trekken ze naar een badhuis waar ze zichzelf slaan met berkenbladeren. En uiteraard trek je niet naar een badhuis met je kleren aan. Volledig bloot laat Sofie van Moll de zuivering volledig tot zijn recht komen.

En zo mochten we een volledig naakte Sofie van Moll aanschouwen tijdens dit zuivering ritueel. Functioneel naakt, aldus Sofie van Moll.


Sofie van Moll uit de kleren

Niet alleen Tom Waes gaat ver voor een tv-programma, ook Sofie van Moll heeft wat over voor haar 'Weg van de wereld'. In de uitzending van maandag was ze namelijk helemaal naakt te zien.

Voor de achtste aflevering van het Eén-programma 'Weg van de wereld' trok Sofie van Moll naar Rusland. Ze neemt er deel aan de Kupala, een eeuwenoude viering om tijdens de midzomernacht (de nacht van 23 op 24 juni van vorig jaar, red.) één te worden met de natuur.

Tijdens de Kupala worden de vier elementen - water, lucht, vuur en aarde - aanbeden. De Russen 'zuiveren' zichzelf dan door naakt naar een badhuis te trekken en zichzelf te slaan met berkenbladeren. Sofie van Moll liet zich ook deze keer weer onderdompelen in de traditie en schuwde er niet voor terug om voor de camera's haar kleren uit te trekken.


'Weg van de Wereld', dat op dit moment loopt bij Eén, is het laatste programma waarbij Sofie van Moll als presentatrice te zien zal zijn, zo werd deze week bekend. Het Eén-gezicht heeft deze beslissing genomen omdat ze zwanger is van haar eerste kindje en ze zichzelf voor de toekomst andere prioriteiten heeft opgelegd. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Sofie van Moll verdwijnt van het scherm, maar blijft wel nog voor Eén werken. Ze heeft een nieuwe job gekregen als redactrice bij het programma dat vanaf september 'Man Bijt Hond' gaat opvolgen. Voortaan zal ze van maandag tot vrijdag werken, tijdens de kantooruren.

Naast tv-werk stopt Sofie van Moll ook als zangeres bij haar band The Expendables. Daar wordt ze vervangen door Isabelle A.

'Weg van de Wereld' met Sofie van Moll,  iedere maandag om 21.25 uur op Eén.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten